Home
Start Test
Sample report
Psychometrics
Sample questions
Score conversion
Charts
Facts and trivia
Gen knowledge
Articles
Quotes
Polls
Mind games
Working memory
Reaction time
Puzzles
Links
Newsletter

General knowledge - Intelligence and IQ testing

More questions (Answer Key, bottom of page)

Page1 - Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5 - Page 6 - Page 7

 
1. The first reasonably valid IQ test in the world was developed by

A. Alfred Binet
B. Lewis Terman
C. David Wechsler
D. William Stern
 

 

2. Which of the following is true of Binet's approach?

A. he interpreted scores on his test as a measure of innate intelligence.
B. he wanted to use test scores to identify children who needed special help.
C. he tied the development of his test to a fairly complex theory of intelligence.
D. he chose problems for the test that could only be scored subjectively.

 

3. Most experts view intelligence as a person's

A. general knowledge
B. ability to learn from experience, solve problems, and adapt to new situations.
C. technical skills
D. ability to perform well on IQ tests

 

4. Spearman's g factor refers to

A. an IQ test's validity and reliability
B. a general intelligence that underlies success on a variety of tasks
C. the environmental contribution to intelligence
D. the standardization process of an IQ test.

 

5. The first intelligence test was created for the purpose of

A. measuring academic ability, social cognition, and creativity
B. studying differences in cognitive ability among various human races
C. identifying children who might have difficulty in school
D. assessing thinking, spatial skills, and insight

 

6. A child with an IQ of 110 should be

A. grounded and made to study harder
B. placed in a gifted class
C. placed in a class for the mentally retarded
D. placed in a regular class

 

7. The IQs of adopted children are better predicted from the IQs of their

A. foster parents
B. natural parents
C. adoptive parents
D. grandparents

 

8. In considering the nature of intelligence, experts would be most likely to agree that intelligence is

A. shaped at birth
B. fixed at birth and cannot change
C. the ability to learn from experience
D. composed of many different traits

 

9. Studies around the world consistently yield estimates that


A. heredity is responsible for 90% of the variation in IQ
B. environment is responsible for all of IQ
C. about 50% of the variation in IQ is due to heredity
D. there is very little interaction between heredity and environment

 

10. A child is considered gifted if his IQ is over _______

A. 100
B. 110
C. 120
D. 130

 
Answer Key: 1.A   2.B   3.B   4.B   5.C   6.D   7.B   8.C   9.C   10.D 
 

More questions

Page1 - Page 2 - Page 3 - Page 4 - Page 5 - Page 6 - Page 7

 
     

Copyright 2011 IQ Test Labs

Home | Contact form | Privacy policy